သိကောင်းစရာများ

အများပြည်သူသို့ အသိပေးကြေညာချက်
အများပြည်သူသို့ အသိပေးကြေညာချက်

၁။ အဂတိလိုက်စားမှုတိုက်ဖျက်ရေးကော်မရှင်သည် အဂတိလိုက်စားမှု တားဆီးကာကွယ်ရေး လုပ်ငန်းများကို ထိရောက်စွာ အကောင်အထည်ဖော်ဆောင်ရွက်နိုင်ရန်အတွက် ကော်မရှင်အပါအဝင် ပြည်ထောင်စုဝန်ကြီးဌာန/အဖွဲ့အစည်းများတွင် အဂတိလိုက်စားမှုတားဆီးကာကွယ်ရေးအဖွဲ့များ ဖွဲ့စည်းဆောင်ရွက်လျက်ရှိပါသည်။

၂။ ကော်မရှင်အနေဖြင့် သက်ဆိုင်ရာ ပြည်ထောင်စုဝန်ကြီးဌာန/အဖွဲ့အစည်းများ၏ ကြီးကြပ်မှုအောက်ရှိ အများပြည်သူနှင့် ဆက်သွယ်ဆောင်ရွက်လျက်ရှိသော ရုံး/ဌာနများတွင် ဝန်ဆောင်မှုရယူခဲ့ကြသော ပြည်သူများ၏ တယ်လီဖုန်းများသို့ Short Code နံပါတ် “1111” အသုံးပြု၍ SMS မှတစ်ဆင့် မေးခွန်းများ မေးမြန်းခြင်းနှင့် တုံ့ပြန်မှုရယူခြင်း အစီအစဉ် (Public Feedback Programme – PFP) ကို အသုံးပြုဆောင်ရွက်လျက်ရှိပါသည်။

၃။ အများပြည်သူထံမှ တုံ့ပြန်မှုရယူခြင်း အစီအစဉ်အရ အဂတိလိုက်စားမှုတိုက်ဖျက်ရေး ကော်မရှင်နှင့် ပြည်ထောင်စုဝန်ကြီးဌာန/ အဖွဲ့အစည်းများထံမှ Short Code နံပါတ် “1111” ဖြင့် ဝန်ဆောင်မှုရယူစဉ်က ကြုံတွေ့ခဲ့ရသည့်အခြေအနေများနှင့် စပ်လျဉ်း၍ ပေးပို့မေးမြန်းလိုက်သော SMS များကို မှန်ကန်စွာ ပြန်လည်ဖြေကြားပေးခြင်းဖြင့် သက်ဆိုင်ရာဌာနအသီးသီး၏ ဝန်ဆောင်မှုလုပ်ငန်းအရည်အသွေးကို သိရှိနိုင်မည်ဖြစ်ပြီး အဂတိလိုက်စားမှု တားဆီးကာကွယ်ရေးအတွက် လိုအပ်ချက်များကို ပြုပြင်နိုင်မည်ဖြစ်ပါသည်။

၄။ သို့ဖြစ်ပါ၍ ပြည်သူလူထုအနေဖြင့် ကော်မရှင်နှင့် ပြည်ထောင်စုဝန်ကြီးဌာန/အဖွဲ့အစည်းများရှိ အဂတိလိုက်စားမှုတားဆီးကာကွယ်ရေးအဖွဲ့များက Short Code “1111” ဖြင့် SMS ပေးပို့မေးမြန်းလိုက်သော မေးခွန်းများကို ပြန်လည်ဖြေကြားပေးခြင်းသည် အဂတိလိုက်စားမှု တားဆီးကာကွယ်ရေးလုပ်ငန်းများတွင် တစ်ဖက်တစ်လမ်းမှ ပါဝင်ဆောင်ရွက်ခြင်းဖြစ်သဖြင့် အများပြည်သူထံမှ တုံ့ပြန်မှုရယူခြင်းအစီအစဉ်ကို အတူတကွပူးပေါင်းပါဝင်ဆောင်ရွက်စေလိုပါကြောင်း အသိပေးနှိုးဆော်တင်ပြအပ်ပါသည်။ 

အဂတိလိုက်စားမှုတိုက်ဖျက်ရေးကော်မရှင်

MOI

ရာသီတုပ်ကွေးနှင့် ကိုဗစ်-၁၉ ရောဂါစသည့် လတ်တလောအသက်ရှူလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာရောဂါများ
ရာသီတုပ်ကွေးနှင့် ကိုဗစ်-၁၉ ရောဂါစသည့် လတ်တလောအသက်ရှူလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာရောဂါများ
ရာသီတုပ်ကွေးနှင့် ကိုဗစ်-၁၉ ရောဂါစသည့် လတ်တလောအသက်ရှူလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာရောဂါများ

MOH

SWEET BANANA WITH COCONUT MILK
SWEET BANANA WITH COCONUT MILK

INGREDIENTS

  • 2 branches of ripe Rakhine bananas
  • 6 oz sugar
  • 1 tin coconut milk
  • some soap acacia leaves
  • 3 ¼ cups warm water
  • ½ teaspoon salt

PREPARATION

Peel the bananas and boil them together with soap acacia leaves to remove the astringent taste. Then, turn over the bananas to cook evenly for 15 minutes. When the bananas soften, put them into another pot and add salt, sugar and coconut milk. Then, sprinkle a spoonful of black sesame seeds. Cook till half of the coconut milk is evaporated. Put “Sweet banana with coconut milk” in a small bowl and sprinkle grated coconut over it for serving.

mitv

SHWEI HTA MIN (GOLDEN RICE CAKE)
SHWEI HTA MIN (GOLDEN RICE CAKE)

INGREDIENTS

  • 4 cups sticky rice
  • 1 coconut
  • ½ tablespoon salt
  • A little peanut oil
  • 30 ticals of jaggery

PREPARATION

Soak sticky river over night, rinse and steam it for about 30 minutes. Boil jaggery till it gets thick and syrupy. Transfer the steamed sticky rice into the bowl, pour the jaggery syrup over it and stir in a teaspoon of salt thoroughly to mix well. Apply peanut oil to the tray and put the sticky rice mixture into it. Level the surface with the back of a spoon. Grate the coconut with a grater. Cut the snack with a sharp knife into the desired shapes for serving with grated coconut.

mitv

 

SAGO WITH COCONUT MILK
SAGO WITH COCONUT MILK

INGREDIENTS

  • 200 gm green sago
  • 160 ml coconut milk
  • 200 gm white sago
  • 160 gm jagger
  • some salt
  • banana leaves

PREPARATION

Boil the sago seeds giving it a good stir. Then cool them in the water and drain them. When used sago seeds in two different colors, put separately. Fold banana leaf into a conical shape and fill the sago seeds one color after another. Close the side edges with toothpicks. Cool them in the refrigerator for about 45 mins. Boil the coconut milk for a min and add a little salt. Boil the jaggery with water, filter and cool it. Remove the banana leaves from the sago packs. Put it onto the plate and pour the coconut milk and jaggery onto the sago gel for serving.

mitv

POPPED RICE BALL
POPPED RICE BALL

INGREDIENTS

  • 4 cups popped rice
  • 7 oz jaggery
  • ¼ cup water   (to boil jaggery)
  • ½ teaspoon salt

PREPARATION

Boil the jaggery with ¼ cup of water and filter it with a sieve. Put the filtered jaggery liquid into the pan and boil again until it becomes syrupy. Mix popped rice and jaggery syrupy and stir well gently. While still warm, squeeze popped rice quickly into a pin ball size. The total number results 20-25 balls. Let them cool for a while. They can be enjoyed with plain tea.

mitv

MYANMAR DOUNET
MYANMAR DOUNET

INGREDIENTS

  • 4 cups sticky rice flour
  • ½ cup rice flour              (to mix dough)
  • 2 ½ cups water
  • 12 oz jaggery
  • ½ cup water                   (to boil jaggery)
  • 1 teaspoon salt

PREPARATION

Sift together sticky rice flour and rice flour into a larger bowl. Gradually add water and knead to become rice smooth dough and ferment it for about 15 minutes. Boil jaggery with water and filter it to remove dirt and sand. Heat it again until it gets thick and syrupy and let it cool. Fill the non-sticky frying pan with peanut oil and heat it over medium heat. Take an egg size amount of dough and roll it in both palms to get a long cylinder. Join the tips together into a bracelet form. Fry doughnuts in clear oil till light brown, then remove it and drain the oil.

mitv

MOUN. HIS GYAW (FRIED STICKY RICE AND JAGGERY PASTE)
MOUN. HIS GYAW (FRIED STICKY RICE AND JAGGERY PASTE)

INGREDIENTS

  • 4 cups sticky rice powder
  • 1 coconut
  • 1 ½ cup rice powder                                                                           
  • ½ teaspoon salt
  • 15 ticals of jaggery

PREPARATION

Boil jaggery till a bit thick. Filter it and let it cool. Mix four cups of sticky rice flour and one and half cups of rice powder and filter into a big bowl. Sprinkle half a teaspoon of salt and stir in a little jaggery liquid into the bowl. Gradually pour in the rest of jaggery liquid, whisking  all the time to make sure there are no lumps, until it turns fine batter. Ferment the batter for one hour. Scrape coconut with a scraper. Heat pan lightly and pour oil into the pan. When oil is hot, pour a small ladleful of batter in a circular motion into it and fry. When under-side becomes crispy, loosen the edges and turn over the snack in the oil, remove it and then drain. Repeat with the rest of the batter.

mitv

COCONUT HIDDEN TREASURE (1 Min Recipe)
COCONUT HIDDEN TREASURE (1 Min Recipe)

INGREDIENTS

  • 4 cups sticky rice flour
  • ½ cup rice flour
  • 1 coconut
  • 14 oz sugar
  • 1 teaspoon salt
  • Banana leaves

PREPARATION

Knead the mixtures of sticky rice flour, rice flour and salt well adding water little by little to make nice smooth dough. Mix grated coconut flesh with sugar and salt thoroughly till sugar melts. Take and egg size of dough, press it flat, stuff coconut mixture inside and seal it. smear oil on the cleaned banana leaves. Fold the leaf into a conical shape and put the stuffed dough in. Pack the snack by folding ends to form a pyramid. Steam the snacks in a steamer for 20 minutes till cooked.

mitv