သက်ရှည်ကျန်းမာစေရေးအတွက် ပြုပြင်ဖန်တီးထားသည့် ဖြည့်စွက်စာများ ဝယ်ယူစားသောက်ခြင်းထက် သဘာဝနည်းအတိုင်း နေထိုင်စားသောက်နည်းများအကြောင်း
သက်ကြီးရွယ်အိုများ၊ နာတာရှည်ရောဂါသည်များအတွက် ပုံမှန်စားနေကျ အစားအစာများအပြင် ခန္ဓာကိုယ်၏ လိုအပ်ချက်အပေါ်လိုက်၍ မဖြစ်မနေ ဖြည့်စွက်စာများ သုံးစွဲပေးရန် လိုအပ်လာသည်။ ထိုသို့ လိုအပ်လာသည့်အခါ ဖြည့်စွက်စာများ ဝယ်မသောက်နိုင်လျှင်သော်လည်းကောင်း၊ ကျောက်ကပ်ထိမည်စိုး၍ ဆေးအများကြီးမသောက်ချင်လျှင်သော်လည်းကောင်း (To A Better Health) မှ ဆရာမကြီး ဒေါက်တာ ဒေါ်ခင်နွယ်ဝင်းက မျှဝေထားသည့် သဘာဝ နည်းများကို ပြန်လည်မျှဝေ တင်ပြပေးပါမည်။
ဗီတာမင်-ဒီရရှိစေရန် မနက်ခင်းနေရောင်ခြည်ခံပေးရမည်။ နေပူထဲတွင် နာရီဝက်ခန့် နေပူစာလှုံပေးရမည်။ နေရောင်ခြည်ခံရင်း တစ်လက်စတည်း ဖိနပ်မစီးဘဲ မြေကြီးဓာတ်ကိုပါ ယူရမည်ဖြစ်သည်။ မြေကြီးတွင် ဝါယောဓာတ်များ ပါဝင်သည်။ စိုနေသောမြက်ခင်းဆိုလျှင် ပို၍ သင့်တော်သည်။ ထိုသို့ ပြုလုပ်ခြင်းဖြင့် ခန္ဓာကိုယ်ယောင်ကိုင်းခြင်းကို သက်သာစေနိုင်သည်။ အင်ဒီအောက်စီဒင့်များ ပါဝင်သောကြောင့် သွေးကျဲစေပြီး လေဖြတ်ထားသူများ၊ နှလုံးသွေးကြော ပိတ်သူများအတွက်အလွန် သင့်တော်သည်။
ဗီတာမင် ဒီ-၃ နှင့် အတူတွဲဖက်သောက်သုံးရသည့် ဗီတာမင်ဒီ ကေ-၂ ကို သဘာဝနည်းဖြင့် ရယူနိုင်သည်။ ရှမ်းတို့ဖူး၊ ကလီစာဟင်း၊ ကြက်ဥအနှစ်၊ မုန်ညှင်းချဉ်၊ ဒိန်ချဉ်တို့တွင် ဗီတာမင်ဒီ ကေ-၂ များစွာပါဝင်သည်။ မကြာခဏ နနွင်းဖျော်ရည် သောက်သုံးပေးသင့်သည်။ နနွင်းဖျော်ရည် သောက်သုံးခြင်းဖြင့် ညဘက်တွင် နှစ်ခြိုက်စွာ အိပ်ပျော်စေသည်။ သို့သော် ပမာဏများများ သောက်သုံးမိပါက ဝမ်းချုပ်စေနိုင်သည်။
အသီးအနှံနှင့် အစိမ်းရောင်အရွက်များများစားပေးရမည်။ ဤသို့စားပေးခြင်းဖြင့် ဝမ်းပျော့စေပြီး အစာအိမ်နှင့် အူလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာရောဂါများကို ဟန့်တားပေးနိုင်သည်။ အရိုးပြုတ်ရည် သောက်ပေးသင့်သည်။ ဥပမာ - ကြက်ရိုး၊ အမဲရိုး၊ ဆိတ်ရိုးတို့ကို စွပ်ပြုတ်လုပ်သောက်ခြင်းဖြင့် ဗီတာမင်ဓာတ်များစွာရရှိစေနိုင်သည့်ပြင် အအေးမိနှာစေးရောဂါကို ကာကွယ်ပေးနိုင်သည်။ အုန်းရည်သောက်ခြင်းဖြင့်လည်း သတ္တုဓာတ်မျိုးစုံ ရရှိစေသည်။ နွယ်ချိုကို ဆေးဝါးအဖြစ် ပုံမှန် စားပေးခြင်းဖြင့် အူလမ်းကြောင်းကျန်းမာရေးအတွက် အကျိုးကျေးဇူးများစွာ ရရှိစေနိုင်သည်။ ခြေထောက်ကို ဆားရေစိမ်ပေးခြင်းဖြင့် ညောင်းညာကိုက်ခဲခြင်းများကို သက်သာပျောက်ကင်းစေသည်။ သစ်ကြားသီးနှင့် အဆီများသော “ငါး” တို့ကိုလည်း မကြာခဏ စားပေးသင့်သည်။ ၎င်းတို့တွင် အိုမီဂါ-၃ ပါဝင်သည်။ ဗီတာမင်-စီ ရရှိစေရန် ငရုတ်ပွသီး၊ သံပုရာသီး၊ ရှောက်သီး၊ ဆီးဖြူသီး၊ လိမ္မော်သီး၊ ကျွဲကောသီး၊ မာလကာသီး၊ ကီဝီသီး၊ ဘယ်ရီသီးအမျိုးမျိုး၊ ပန်းဂေါ်ဖီစိမ်း၊ ကင်ပွန်းချဉ်၊ ချဉ်ပေါင်ရွက်၊ အာလူး၊ ကန်စွန်းဥ အစရှိသည်တို့ကို စားသုံးပေးသင့်သည်။ ဇင့် ဓာတ်ရရှိစေရန် ပင်လယ်စာ၊ အနီရောင်အသားများ၊ ကြက်ဥ၊ နို့နှင့်နို့ထွက်ပစ္စည်းများ၊ အုတ်ဂျုံ၊ ပဲအမျိုးမျိုး၊ မှို၊ ကညွတ်၊ ကိုက်လန်၊ ရုံးပတီသီး၊ ပန်းပွင့်စိမ်း၊ ဟင်းနုနယ်၊ ပြောင်းဖူး စသည့် ဟင်းသီးအရွက်များအပြင် ကွာစေ့၊ ဖရုံစေ့ကဲ့သို့သော အစေ့အဆံများကိုလည်း စားသုံးပေးသင့် သည်။ အင်တီဘိုင်အိုတစ်ရရှိစေရန် ဂျင်း၊ ကြက်သွန်နီ၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ နနွင်း၊ သစ်ကြံပိုး ခေါက်များ စားသုံးပေးနိုင်သည့်ပြင် ရေနွေးကြမ်းလည်း သောက်ပေးသင့်သည်။
အထက်ပါနည်းလမ်းများအပြင် ကိုယ်လက်လှုပ်ရှား လေ့ကျင့်ခန်းများ နေ့စဉ် အနည်းဆုံး (၁၅) မိနစ် ခန့် ပုံမှန်ပြုလုပ်ပေးရန် လိုအပ်ပါသည်။
ကိုးကား - To A Better Health
ပေးပို့သူ- ပြန်ကြားရေးဝန်ကြီးဌာန၊ မီဒီယာဖွံ့ဖြိုးတိုးတက်ရေးဦးစီးဌာန
Photo: MyFood Myanmar