ဟင်းခတ်ငရုတ်ကောင်း၏ ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးများ

ငရုတ်ကောင်းဆိုသည်မှာ ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်များတွင် လူကြိုက်အများဆုံး ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်တစ်ခုဖြစ်သည်။ မြန်မာ့တိုင်းရင်းဆေးကျမ်းတွင် ငရုတ်ကောင်း၏ အရသာသည် ပူစပ်ဆိမ့်အရသာဖြစ်သည်။ အနံ့စူးရှပြီး တေဇောဓာတ်၊ အာကာသဓာတ်နှင့် အားဖြစ်စေသည့် ပထဝီဓာတ်လည်းရှိသည်။ ခန္ဓာကိုယ်ပူနွေးစေသည့် အပူအပွင့်ဓာတ်ကို ရရှိစေပြီး အအေးဒဏ်ကိုလည်း ကာကွယ်နိုင်သည်ဟု ဖော်ပြထားသည်။ ထို့ကြောင့် ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်အဖြစ် ငရုတ်ကောင်းကို နေ့စဉ် စားသုံးကြခြင်းဖြစ်သည်။ ငရုပ်ကောင်းစားခြင်းဖြင့် ရရှိနိုင်မည့် အကျိုးကျေးဇူးများကို ဗဟုသုတဖြစ်စေရန် ဖော်ပြပေးပါမည်။

ငရုတ်ကောင်းတွင် “ပိုက်ပါရင်း” ဟူသည့်ဒြပ်ပါဝင်သောကြောင့် စိတ်ကျရောဂါခံစားနေရသူများအတွက် ဦးနှောက်၏လုပ်ဆောင်ချက်များကို ကောင်းမွန်စေပြီး မှတ်ဉာဏ် ကောင်းမွန်စေသည်။ သုတေသနဖော်ပြချက်များအရ နေ့စဉ် ငရုတ်ကောင်းအနည်းငယ်ကို ပုံမှန်စားပေးခြင်းဖြင့် စိတ်ကျရောဂါသက်သာစေပြီး ဦးနှောက်စွမ်းရည်ကို သိသိသာသာ တိုးတက်စေသည်။ ငရုတ်ကောင်းသည် အက်စစ်ဓာတ်ထွက်ရှိမှုကို အားပေးပြီး အစာချေဖျက်မှု ပိုကောင်းစေသည်။ လေလည်စေပြီး ချွေးထွက်ခြင်းနှင့် ဆီးသွားခြင်းကို နှိုးဆွပေးနိုင်စွမ်းရှိသောကြောင့် ခန္ဓာကိုယ်ထဲရှိ အဆိပ်အတောက်များကို ကင်းစင်စေသည်။

ငရုတ်ကောင်းတွင် အဆီဆဲလ်များကိုပြိုကွဲစေပြီး ကိုယ်အလေးချိန်ကျမှုကို မြန်ဆန်စေသည်။ ငရုတ်ကောင်းတွင် ချောင်းဆိုးခြင်းနှင့် အခြားအသက်ရှူလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာ ရောဂါလက္ခဏာများကို လျော့ပါးသက်သာစေသည်။ ချောင်းအရမ်းဆိုးနေသည့်အချိန်တွင် ငရုတ်ကောင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတစ်ပုံခန့်ကို ပျားရည်တစ်ဇွန်းနှင့်ရော၍စားပေးလျှင် သက်သာစေနိုင်သည်။

နှလုံးသွေးကြောနံရံများတွင် သွေးတွင်းအဆီများကို ငရုတ်ကောင်းက ဖယ်ရှားပေးနိုင်သည်။ ငရုတ်ကောင်းတွင် သွားကိုက်ခြင်းနှင့် သွားဖုံးရောဂါများကိုလည်း သက်သာစေသည့် အာနိသင်ရှိသည်။ ထို့ပြင် ပိုးမွှားများကို သေစေနိုင်သည့် အာနိသင်ရှိသောကြောင့် ဘက်တီးရီးယားပျံ့နှံ့မှုကို ကာကွယ်ပေးနိုင်သည်။ အရွယ်မတိုင်ခင် ဆံပင်ဖြူခြင်းကို ကာကွယ်ရန် ငရုတ်ကောင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတစ်ပုံကို ဒိန်ချဉ်ခွက်တွင် ထည့်၍မွှေပြီး ဦးရေပြားတွင်လိမ်း၍ နာရီဝက်ခန့် နှပ်ထားပါ။ ထို့နောက် ပုံမှန်အတိုင်း ခေါင်းလျှော်ပေးခြင်းဖြင့် ဆံပင်ဖြူခြင်းကို ဟန့်တားနိုင်ပါသည်။ ငရုတ်ကောင်းမှုန့်ကို နှမ်းဆီအနည်းငယ်ဖြင့် အရေပြားတွင် လိမ်းပေးလျှင် သွေးလည်ပတ်မှုကောင်းစေပြီး အဆစ်နာဝေဒနာများကို သက်သာစေသည့် အပြင်ယူရစ်အက်စစ်ကိုလည်းလျော့ပါးစေသည်။

ငရုပ်ကောင်းတွင် ကောင်းကျိုးများစွာရှိသည်ဆိုသော်လည်း နာတာရှည် အစာအိမ်ဝေဒနာရှင်များအနေဖြင့် လုံးဝစားသုံးရန် မသင့်လျော်သည့် အစားအစာပင်ဖြစ်ကြောင်း တင်ပြအပ်ပါသည်။

ကိုးကား-မြန်မာ့တိုင်းရင်းဆေးသုတေသနဌာန၊ Helloဆရာဝန်

ပေးပို့သူ- ပြန်ကြားရေးဝန်ကြီးဌာန၊ မီဒီယာဖွံ့ဖြိုးတိုးတက်ရေးဦးစီးဌာန

Photo: Pinterest

Subject-Image

  • ဟင်းခတ်ငရုတ်ကောင်း၏ ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးများ

Posted-Date