မိုးရာသီကျန်းမာရေးအတွက် ရှောင်ကြဉ်သင့်သော အစားအစာများ
Posted_Date
Image

Body
မိုးရာသီသည် အေးမြသောအပူချိန်နှင့် စိမ်းလန်းစိုပြည်သော သစ်ပင်များဖြင့် လန်းဆန်းသော စိတ်ခံစားမှုကိုရရှိနိုင်သော်လည်း ရောဂါအမျိုးမျိုး၏ ခြိမ်းခြောက်မှုမြင့်မားလာပြီး ကျန်းမာရေးစိန်ခေါ်မှုများ တွေ့ကြုံရနိုင်ပါသည်။ စိုစွတ်သောရာသီဥတုနှင့် ရေစိမ့်သောမြေကြီးသည် ဗက်တီးရီးယားများ၊ ဗိုင်းရပ်စ်များနှင့် မှိုများပေါက်ပွားနိုင်ပါသည်။ လေထုထဲတွင် စိုထိုင်းဆနှင့် အစိုဓာတ်တိုးလာခြင်းသည် ရောဂါပိုးမွှားများ၊ အစာခြေလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာ ပြဿနာများနှင့် ရေကြောင့်ဖြစ်သောရောဂါများကို ဖြစ်ပေါ်စေနိုင်သည်။
စိုစွတ်သော မိုးရာသီတွင် လူအများစုသည် ပူပူနွေးနွေးကြွပ်ကြွပ်ရွရွကြော်ထားသော သရေစာများနှင့် တွဲဖက်ထားသော ကော်ဖီပူပူတစ်ခွက်ကို စားသောက်ချင်ကြသည်။ သို့သော် လမ်းဘေးတွင် အလွယ်တကူ ရနိုင်သော ပူပူနွေးနွေးဆီကြော်စာများ၊ ပူပူစပ်စပ်ဟင်းများနှင့် သရေစာများသည် ဆွဲဆောင်မှုရှိသော်လည်း မိုးရာသီကျန်းမာရေးအတွက် မသင့်လျော်ပါ။ ထို့ကြောင့် မိုးရာသီတွင် လမ်းဘေးအစားအစာများ၊ အစိမ်းရောင် အရွက်များ (သေချာစွာဆေးကြောပြီးမချက်ပြုတ်ပါက)၊ ပင်လယ်စာ၊ လှီးဖြတ်ထားသော သစ်သီးများနှင့်ကြော်ထားသော အစားအစာများကို ရှောင်ကြဉ်သင့်ပါသည်။ အဆိုပါအစားအစာများသည် မိုးရာသီတွင် ညစ်ညမ်းမှုပိုမိုဖြစ်နိုင်ပြီး အစာခြေဖျက်မှုဆိုင်ရာ ပြဿနာများဖြစ်နိုင်သည့် ပြင်ပရောဂါပိုးများ ဝင်ရောက်နိုင်သည်။
လမ်းဘေးအစားအစာများ
လမ်းဘေးအစားအစာများ အထူးသဖြင့် အကြော်နှင့်ကုန်ကြမ်း ပစ္စည်းများသည် သန့်ရှင်းမှုမရှိသော အခြေအနေများတွင် ဗက်တီးရီးယား သို့မဟုတ် ဗိုင်းရပ်စ်များနှင့် မကြာခဏထိတွေ့ရပြီး ညစ်ညမ်းစေနိုင် သည်။ လမ်းဘေးအစားအစာအများစုကို လွယ်လင့်တကူပြင်ဆင်ရသဖြင့် သန့်ရှင်းမှုစံနှုန်းများနှင့် မကိုက်ညီသောအခြေအနေများ မကြာခဏဖြစ်နိုင်သည်။ လမ်းဘေးလဟာပြင်ဆိုင်များသည် အစိုဓာတ်၊ ဖုန်မှုန့်များ၊ ယင်ကောင် များနှင့် ထိတွေ့ပြီး အစားအစာများကိုညစ်ညမ်းစေနိုင်သည်။ လမ်းဘေးဈေးသည်များသည် တစ်ကိုယ်ရေသန့်ရှင်းမှုအလေ့အကျင့်များကိုအမြဲမလိုက်နာနိုင်ပါ။ ထို့ကြောင့် မိုးသည်းထန်စွာရွာသွန်းချိန်တွင် ကျန်းမာရေးဆိုင်ရာ အန္တရာယ်များ ပို၍မြင့်မားလာနိုင်ပါသည်။ တချို့သောရောင်းချသူများသည် ဗက်တီးရီးယားများကိုသေစေရန် အပူချိန်မြင့်သော ချက်ပြုတ်ခြင်းကို ဦးစားပေးသော်လည်း တစ်ကိုယ်ရေသန့်ရှင်းမှုနှင့် ပါဝင်ပစ္စည်းများ၏ အရင်းအမြစ်နှင့် အရည်အသွေး၊ အထူးသဖြင့် ကြော်ရန်အသုံးပြုသောဆီများကို သတိထားရန် လိုအပ်ပါသည်။
အရွက်စိမ်းများ
ဟင်းနုနယ်ရွက်၊ ဂေါ်ဖီထုပ်နှင့်ဆလတ်ရွက်တို့ကဲ့သို့သော အရွက်စိမ်းများစားခြင်းသည် ယေဘုယျအားဖြင့် ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်သော်လည်း မိုးရာသီတွင် မသန့်ရှင်းမှုနှင့် ညစ်ညမ်းမှုအန္တရာယ် ပိုများ သောကြောင့် ရှောင်ကြဉ်သင့်သည်။
မိုးရာသီအတွင်း အစိုဓာတ်ပါဝင်မှုမြင့်မားသည့်အတွက် အဆိုပါ ဟင်းသီးဟင်းရွက်များတွင် ဗက်တီးရီးယား၊ မှိုနှင့်ကပ်ပါးပိုးများ ရှင်သန်ရန်လွယ်ကူသော ပတ်ဝန်းကျင်ကို ဖန်တီးပေးနိုင်သဖြင့် အစားအစာ ကြောင့်ဖြစ်သော ရောဂါများဖြစ်နိုင်ခြေများသည်။ ပူနွေးစိုစွတ်သောအခြေအနေများသည် Salmonella နှင့် E. coli ကဲ့သို့သော ဗက်တီးရီးယားများ ပေါက်ပွားမှုအတွက် သင့်လျော်သဖြင့် အရွက်စိမ်းများကို အစိမ်းလိုက်စားခြင်းသည် ရောဂါပိုးကူးစက်နိုင်ခြေမြင့်မားစေသည်။ မိုးရာသီတွင် အစိမ်းရောင်အရွက်များအတွင်း၌ ရောဂါပိုးများ ခိုအောင်းတွယ်ကပ်နေနိုင်သောကြောင့် အသီးအနှံများကို သေချာစွာဆေးကြောသော်လည်း မလုံလောက်သဖြင့် ဤကာလအတွင်း ယင်းတို့ကို မုန်လာဥနီ၊ မုန်လာဥ၊ အာလူးနှင့်ပဲများကဲ့သို့သော တခြားဟင်းသီးဟင်းရွက်များနှင့် လဲလှယ်စားသောက်ခြင်းသည် အကောင်းဆုံးဖြစ်သည်။
ပင်လယ်စာ
ပင်လယ်စာသည် ခန္ဓာကိုယ်အတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်သော အာဟာရဓာတ်နှင့် သတ္တုဓာတ်များ ကြွယ်ဝသောအရင်းအမြစ်ဖြစ်သည်။ ပရိုတင်း၊ ဗီတာမင်(A၊ D၊ နှင့် B ကဲ့သို့သော ဗီတာမင်)နှင့် Omega-3 (Fatty acid)တို့ကိုလည်း ထောက်ပံ့ပေးသည်။ သို့သော် မိုးရာသီသည် သားပေါက်ရာသီဖြစ်သောကြောင့် လတ်ဆတ်သောငါးနှင့် ခရုများသည် ညစ်ညမ်းမှုပိုများသောကြောင့် စားသုံးရန်အန္တရာယ်ရှိသည်။
မုတ်သုံရာသီအတွင်း ရေထဲတွင် များသောအားဖြင့် မိလ္လာများနှင့်ပြည့်နေတတ်သဖြင့် ငါးများနှင့် တခြားပင်လယ်စာများသည် အဆိပ်၊ ဗက်တီးရီးယားများနှင့် ထိတွေ့နိုင်ခြေတိုးလာစေသည်။မျိုချမိပါက အစာအဆိပ်သင့်ခြင်း၊ ဝမ်းလျှောခြင်းနှင့် တခြားသောအစာအိမ်နှင့် အူလမ်းကြောင်းဆိုင်ရာရောဂါများ ဖြစ်နိုင်ခြေပိုများသည်။ ပင်လယ်စာများ သယ်ယူပို့ဆောင်စဉ်တွင် ညစ်ညမ်းနိုင်ခြေပိုများသည်။
ထို့ကြောင့် မိုးရာသီအတွင်း ပင်လယ်စာနှင့်ဆက်စပ်သော အစာအဆိပ်သင့်မှုတိုးလာနိုင်ပါသည်။ ပင်လယ်စာများကို မရှောင်နိုင်ပါက ရောဂါများကို ကာကွယ်ရန် အေးခဲထားသော သို့မဟုတ် စည်သွတ်ဘူးများကို ရွေးချယ် ကာ သေချာစွာချက်ပြုတ်ရန် လိုအပ်ပါသည်။
ကြော်ထားသောအစားအစာများ
မိုးရာသီအတွင်း ပူပူနွေးနွေးကြော်ထားသော အစားအစာများနှင့် သရေစာများသည် အစာခြေစနစ်ကို ထိခိုက်စေပြီး အက်စစ်ဓာတ်များခြင်း၊ အစာမကြေခြင်း နှင့် တခြားသော အစာခြေပြဿနာများကို ဖြစ်စေနိုင်သည်။ မုတ်သုံလေသည် အစာခြေစနစ်နှင့် ဇီဝဖြစ်ပျက်မှုကို နှေးကွေးစေသည်။ ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်သော တခြားရွေးချယ်စရာများကို အစားထိုးစားသုံးသင့်သည်။
လှီးဖြတ်ထားသောသစ်သီးများနှင့် အသင့်စားအသုပ်များ
လှီးဖြတ်ထားသော သစ်သီးများနှင့် အသင့်စားအသုပ်များကို ရောင်းချသူများ သို့မဟုတ် စူပါမားကတ်များတွင် ရရှိနိုင်သော လွယ်ကူမှုသည် မိုးရာသီတွင် ကျန်းမာရေးကို ထိခိုက်စေနိုင်သည်။ သစ်သီး များနှင့် ဟင်းသီးဟင်းရွက်များသည် လှီးဖြတ်ပြီးသည်နှင့် ပတ်ဝန်းကျင်နှင့်ထိတွေ့ရသောကြောင့် အစိုဓာတ်၊ ဖုန်မှုန့်များ၊ ယင်ကောင်များ၊ ဗက်တီးရီးယားများနှင့်ထိတွေ့ပြီး သန့်ရှင်းမှုမရှိတော့ပေ။ သစ်သီးများသည် စိုစွတ်သော လေနှင့်ထိတွေ့ပြီး ဗက်တီးရီးယားနှင့် မှိုများကိုဆွဲဆောင်ကာ အစာအိမ်ရောဂါပိုးဝင်နိုင်သည်။ တိုက်ဖွိုက်၊ ကာလဝမ်း၊ သွေးဝမ်း၊ အစာအိမ်ရောဂါနှင့် တခြားပြင်းထန်သော အစာအဆိပ်သင့်မှုတို့ကို ဖြစ်နိုင်ခြေမြင့်မားစေသည်။ ကျန်းမာရေးနှင့်ညီညွတ်စေရန် သစ်သီးနှင့် ဟင်းသီး
ဟင်းရွက်များကိုဝယ်ယူပြီး အိမ်တွင် စားသုံးခြင်းမပြုမီ သန့်ရှင်းသောရေဖြင့် သေချာဆေးကြော၍ အစာမစားခင် ကိုယ်တိုင်လှီးဖြတ်ပါ။ ဖြစ်နိုင်လျှင် သခွားသီးနှင့် ပန်းသီးကဲ့သို့သောသစ်သီးများကို အခွံခွာစားပါ။
အချုပ်အားဖြင့်ဆိုရသော် မိုးရာသီတွင် ကျန်းမာနေရန်အတွက် မျှတသောအစားအစာကို ရွေးချယ်စားသောက်ပြီး အစားအစာတချို့ကို ရှောင်ကြဉ်ရန် အရေးကြီးပါသည်။ ဤရာသီတွင် သင့်ကျန်းမာရေးကို ကာကွယ်ရန်၊ ကိုယ်ခံစွမ်းအားကိုမြှင့်တင်ရန်နှင့် ဖျားနာမှုများကို ရှောင်ရှားရန် အိမ်တွင်ချက်ပြုတ်ထားသော အစားအစာများကိုရွေးချယ်၍ ပူပူနွေးနွေးစားသောက်ရန် အကောင်းဆုံးဖြစ်ပါကြောင်း ရေးသား တင်ပြလိုက်ရပါသည်။
MWD Web Portal