ကျန်းမာရေးကိုအထောက်အကူပြုစေသည့် လွယ်ကူသောနည်းလမ်းများ
Posted_Date
Image

Body
ကိုယ့်ရဲ့နေ့စဉ်နေထိုင်မှုပုံစံကို အနည်းငယ်ပြောင်းလဲရုံနဲ့ ကျန်းမာရေးပိုကောင်းနိုင်တယ်လို့ သိပ္ပံပညာရှင်တွေက ဖော်ထုတ်ထားပါတယ်။ ဒါကြောင့် နေ့စဉ်ဘယ်လိုစားသောက်နေထိုင်မှုတွေ ပြောင်းလဲရမလဲဆိုတာ ဖော်ပြလိုက်ပါတယ်။
နှလုံးရောဂါကာကွယ်ဖို့ ဖရဲသီးစားသင့်ပါတယ်။ ဖရဲသီးက သစ်သီးနဲ့ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေထဲမှာ လိုင်ကိုပင်း အများဆုံးပါဝင်တဲ့ အစားအစာဖြစ်တယ်။ ဖရဲသီးမှာနှလုံးကိုကာကွယ်နိုင်တဲ့ ဓာတ်တိုးဆန့်ကျင်ပစ္စည်းက ခရမ်းချဉ်သီးမှာပါဝင်တာထက် ၄၀ ရာခိုင်နှုန်းပါဝင်တဲ့အတွက်နှလုံးကို အဓိကထားပြီး ဒုက္ခပေးတဲ့ ဓာတ်တိုးပစ္စည်းရန်မှ ကာကွယ်ပေးပါတယ်။ လေ့လာမှုအသစ်အရလည်း ဖရဲသီးမှာပါဝင်တဲ့လိုင်ကိုပင်းတွေကို ခန္ဓာကိုယ်မှအများဆုံးစုပ်ယူနိုင်ပါတယ်။ ဖရဲသီးမှာ ရေဓာတ်များစွာပါဝင်လို့ ဖရဲသီးတစ်စိတ်လောက်စားလိုက်တာနဲ့ နှလုံးရောဂါကိုကာကွယ်နိုင်အားက ၃၀ ရာခိုင်နှုန်းပိုများသွားနိုင်တယ်။
ချောကလက်စားသင့်ပါတယ်။ တစ်ရက်ကို ချောကလက်တစ်အောင်စ စားသုံးတာကြောင့် နှလုံးရောဂါဖြစ်နိုင်ခြေ ၆၆ ရာခိုင်နှုန်းလျှော့ချနိုင်တယ်လို့ ဆေးပညာဂျာနယ်မှာ ဖော်ပြထားပါတယ်။ သွေးကြောတွေသန်မာစေပြီး နှလုံးဆဲလ်ကျန်းမာရေးကိုကာကွယ်နိုင်တာကြောင့် ချောကလက်စားသင့်ပါတယ်။
သီချင်းနားထောင်သင့်ပါတယ်။ တစ်ရက်ကို မိနစ် ၂၀ ခန့် သီချင်းနားထောင်တာကြောင့် နာကျင်မှုဝေဒနာ ၆၆ ရာခိုင်နှုန်း လျော့ကျနိုင်တယ်လို့ လေ့လာမှုတစ်ခုမှာတွေ့ရှိခဲ့ပါတယ်။ သီချင်းသံကနာကျင်မှုဝေဒနာကို လျှော့ချနိုင်တဲ့ အန်ဒိုဖင်တွေထွက်လာအောင် လှုံ့ဆော်နိုင်လို့ပဲဖြစ်ပါတယ်။
မှတ်ဉာဏ်တွေပြန်ရအောင် ဆော်ဒါသောက်သင့်ပါတယ်။ မိတ်ဆွေတွေရဲ့နာမည်မေ့နေရင် ဆော်ဒါပါတဲ့အချိုရည်သောက်သင့်ပါတယ်။ ဆော်ဒါပါတဲ့အချိုရည်တစ်ဘူး သောက်လိုက်တာကြောင့် ဆော်ဒါမသောက်သူတွေထက် မှတ်မိနိုင်စွမ်းအား ၁၁ ရာခိုင်နှုန်းပိုများတယ်လို့ လေ့လာမှုတစ်ခုအရ တွေ့ရှိခဲ့ပါတယ်။ အချိုရည်နှစ်ဘူးသောက်တာကြောင့် မှတ်ဉာဏ်စွမ်းအား ၁၇ ရာခိုင်နှုန်းပိုများနိုင်ပါတယ်။ တချို့စာတွေက ဦးနှောက်ရဲ့မှတ်ဉာဏ်ကို လှုံ့ဆော်ပေးနိုင်တာကြောင့်ဖြစ်ပါတယ်။
ဝမ်းဗိုက်ချပ်ရပ်မှုရှိအောင် ခန္ဓာကိုယ်ဆွဲဆန့်လုပ်ပေးသင့်ပါတယ်။ နေ့စဉ်ယောဂကျင့်စဉ်ကို နာရီဝက်လောက်ပြုလုပ်တာကြောင့် ဝမ်းဗိုက်ထဲမှာ အဆီစုနေတာတွေ ထက်ဝက်လျော့ကျသွားနိုင်ပါတယ်။ ယောဂကျင့်စဉ်ပြုလုပ်တာကြောင့် ခန္ဓာကိုယ်ရဲ့သဘောကို သိရှိ နားလည်ပြီး အစားစားချင်စိတ်လွန်ကဲမှုမဖြစ်အောင် ကာကွယ်နိုင်တာကြောင့်လို့ဆိုပါတယ်။
ယောဂကျင့်တာကြောင့် ဆံသားတွေလည်း ထူလာစေနိုင်ပါတယ်။ ယောဂပြုလုပ်တဲ့ခန္ဓာကိုယ်အနေအထားကြောင့်ဦးခေါင်းခွံအတွင်း အောက်ဆီဂျင်ကြွယ်ဝတဲ့ သွေးတွေပိုမိုရောက်ရှိပြီး ဆံသားထူကာ တောက်ပြောင်လာနိုင်တယ်လို့ အိန္ဒိယနိုင်ငံမှ သုတေသီတွေက တွေ့ရှိထားပါတယ်။
ကင်ဆာရောဂါဖြစ်နိုင်ခြေလျှော့ချဖို့မုန်လာဥနီစားပေးသင့်ပါတယ်။ မုန်လာဥနီမှာ Falcarinol ဒြပ်ပေါင်းပါဝင်တဲ့တစ်ခုတည်းရှိတဲ့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်ဖြစ်တယ်။ အဲဒီဒြပ်ပေါင်းက ကင်ဆာဖြစ်နိုင်တဲ့ဆဲလ်တွေကိုဖျက်ဆီးပစ်နိုင်တာကြောင့်ကင်ဆာဖြစ်နိုင်ခြေ ၃၀ ရာခိုင်နှုန်းလျှော့ချနိုင်ပါတယ်။ မုန်လာဥနီကို အလုံးလိုက်ပြုတ်ပြီး စားသင့်ပါတယ်။ ချက်ပြုတ်ပြီးမှ လှီးဖြတ်သင့်တယ်။ မချက်ပြုတ်ခင်မှာ လှီးဖြတ်လိုက်တာကြောင့် အဲဒီ ဒြပ်ပေါင်းတွေက ရေထဲကိုစိမ့်ထွက်နိုင်ပါတယ်။
မှတ်ဉာဏ်ကို ကာကွယ်နိုင်အောင်ကြက်သားစားသင့်ပါတယ်။ ကြက်သားမှာ အဆီပါဝင်မှုနည်းပြီး နိုင်ယာစင်ခေါ်တဲ့ဗီတာမင် B - 3 အများအပြားပါဝင်တဲ့အတွက်အသက်အရွယ်ကြောင့်ဖြစ်တဲ့ မှတ်ဉာဏ်ဆုံးရှုံးမှုကို ကာကွယ်နိုင်ပါတယ်။ နိုင်ယာစင်များစွာပါဝင်တဲ့အစာကိုများများစားသူတွေက မှတ်ဉာဏ်ကျဆင်းနိုင်ခြေနည်းပါးပြီး အယ်လ်ဇိုင်းမားဖြစ်နိုင်ခြေလည်း ၈၀ ရာခိုင်နှုန်းအထိ လျှော့ချနိုင်ပါတယ်။ နိုင်ယာစင်ကို နေ့စဉ်၁၅ မီလီဂရမ်ရရှိအောင် ကြက်သားဟင်းတစ်တုံးစားပေးသင့်ပါတယ်။
သူငယ်ချင်းတွေနဲ့ အတူတူတွဲသွားသင့်ပါတယ်။ တစ်ယောက်တည်းနေတာထက်စာရင် သူငယ်ချင်းတွေနဲ့အတူတူ တွဲနေတာကြောင့် မှတ်ဉာဏ်တိုးတက်နိုင်ခြေ ၅၀ ရာခိုင်နှုန်း ပိုမိုမြင့်မားတယ်လို့သိပ္ပံပညာရှင်တွေတွေ့ရှိခဲ့ပါတယ်။ ကိုယ်နဲ့ပတ်သက်တဲ့ အကြောင်းအရာတွေကိုမျှဝေလိုက်တာကြောင့် အာရုံကြောဆဲလ်အသစ်တွေ ပိုမိုထွက်ပေါ်လာတာလို့ဆိုပါတယ်။
နှလုံးသန်မာအောင် ပဲပိစပ်စားသင့်ပါတယ်။ ပဲပိစပ်နဲ့ပြုလုပ်ထားတဲ့မုန့်ဥပမာ-တိုဟူးကို ပုံမှန်စားသုံးသူတွေကသွေးဖိအား သိသိသာသာကျဆင်းနိုင်တယ်လို့ ဟားဗတ်တက္ကသိုလ်မှ သုတေသီတွေကဖော်ထုတ်လိုက်ပါတယ်။ ပဲပိစပ်မှာ ပရိုတင်းတွေက သွေးတိုးကျဆေးလိုမျိုးထိရောက်မှုရှိတာကြောင့်လို့ ဆိုတယ်။ ပဲပိစပ်မှာပါဝင်တဲ့ ပရိုတင်းအိုင်ဆိုဖလိုဘုန်းခေါ်တဲ့ အီစတြိုဂျင်နဲ့ဆင်တူတဲ့ဒြပ်ပေါင်းတွေက သွေးကြောတွေ ရောင်ရမ်းမှုအတွက် သွေးကြောကြွက်သားတွေကို အနားရရှိစေတာကြောင့် အလွယ်တကူသွေးစီးဆင်းမှုရရှိစေနိုင်ပါတယ်။
ကြက်ဥ၊ ဘဲဥ စားသင့်ပါတယ်။ ကြက်ဥ၊ဘဲဥမှာ Choline နဲ့ Betaine ခေါ်တဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေ များစွာပါဝင်လို့ သွေးခဲမှုဖြစ်အောင်လှုံ့ဆော်နိုင်တဲ့ Ho-mocysteine ရဲ့ အဆင့်ကို လျှော့ချနိုင်ပါတယ်။
ရင်သားကင်ဆာမဖြစ်အောင် စပျစ်သီးဖျော်ရည်သောက်သင့်ပါတယ်။ စပျစ်သီးဖျော်ရည်တစ်ဖန်ခွက်သောက်တာကြောင့်ရင်သားကင်ဆာရောဂါဖြစ်နိုင်ခြေကို၆၅ ရာခိုင်နှုန်းအထိ လျှော့ချနိုင်ပါတယ်။ စပျစ်သီးမှာပါဝင်တဲ့တစ်ခုတည်း ဆေးဒြပ်ပေါင်းပိုလီဖီနောက ကင်ဆာဆဲလ်တွေကြီးထွားမှုကိုကာကွယ်နိုင်ပြီး ကင်ဆာဖြစ်စေနိုင်တဲ့ဆဲလ်တွေကို ဖျက်ဆီးပစ်လိုက်တာကြောင့်ဖြစ်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် နေ့စဉ်စပျစ်သီးဖျော်ရည်တစ်ခွက်သောက်သုံးသင့်ပါတယ်။
အရိုးတွေသန်မာအောင် ဒိန်ချဉ်စားပေးသင့်ပါတယ်။ ကယ်လ်စီယမ်ဓာတ်ကိုလုံလောက်အောင်ရနေတယ် ထင်ပါသလား။ ခန္ဓာကိုယ်က ဗီတာမင် D ကို အလုံအလောက်ရနေရင်တောင် အရိုးသန်မာအောင် ကယ်လ်စီယမ်ကို ခန္ဓာကိုယ်ကနေစုပ်ယူမှုက ၃၀ ရာခိုင်နှုန်းပဲရှိပါတယ်။ အပင်ကနေ သဘာဝကရရှိတဲ့အမှုန်နဲ့ အားဖြည့်ထားတဲ့ဒိန်ချဉ်ကို စားပေးတာကြောင့် ခန္ဓာကိုယ်မှ ကယ်လ်စီယမ်စုပ်ယူမှုကို သိသိသာသာမြင့်တက်စေတယ်လို့ တွေ့ရှိထားပါတယ်။
အရိုးသိပ်သည်းမှုဆုံးရှုံးတာ ရပ်တန့်အောင် နနွင်းစားသင့်ပါတယ်။ နနွင်းကအသက်ကြီးလာရင် ဖြစ်ပေါ်လာမယ့်အရိုးသိပ်သည်းဆဆုံးရှုံးမှုကို တားဆီးပေးနိုင်ပါတယ်။
Source: Myawady Web Portal