ဆီးချိုဝေဒနာရှင်များအတွက် ကျန်းမာသည့်အစားအသောက်ပုံစံ
Posted_Date
Image

Body
ကမ္ဘာပေါ်မှာ ဆီးချို ဖြစ်ပွားမှုနှုန်း က တစ်နှစ်ထက်တစ်နှစ် တစ်ရှိန်ထိုးကို တက်တက်လာပါသည်။ ပြောင်းလဲတိုးတက်လာသည်နှင့်အမျှ ဇိမ်ခံပစ္စည်းတွေလည်းများလာသလို ကိုယ်လက်လှုပ်ရှားမှုကလည်း မရှိသလောက် နည်းပါးလာပါသည်။ ထို့အပြင် အသင့်စား အစားအစာတွေ၊ အချိုရည်တွေ၊ fast food ဆိုင်တွေများလာသည်နှင့်အမျှ ခန္ဓာကိုယ်အလေးချိန်ကလည်း မိမိသတိမထားမိသည့် အချိန်မှာ တော်တော်လေးတက်လာတက်ပါသည်။ ယခုလိုမျိုး ဝလာခြင်း ကိုယ်လက်လှုပ်ရှားမှု နည်းလာခြင်းတို့က ဆီးချိုဖြစ်စေသည့် အဓိကတရားခံ နှစ်ခုပါ။ ယခုတစ်ခေါက်တော့ ဆီးချိုဝေဒနာရှင်များအတွက် ကျန်းမာသည့် အစားအသောက်ပုံစံ အကြောင်း ပြောပြပေးချင်ပါသည်။
ဆီးချိုဝေဒနာရှင်များအတွက် ကျန်းမာသည့်အစားအသောက်ပုံစံ
ဆီးချိုစဖြစ်နေပြီဆိုပါက အောက်ပါအချက်လေးတွေ လိုက်နာဆောင်ရွက်နိုင်ရန် တိုက်တွန်းပါရစေ။ ဆီးချိုဝေဒနာရှင် များအတွက် ကျန်းမာသည့်အစားအသောက်ပုံစံ အကြောင်းလေး လေ့လာလိုက်ရအောင်နော်။
(၁) ထမင်းကို သတ်မှတ်ထားသည့်ပမာဏအတိုင်း စားပေးရပါမည်
ဒီနေရာမှာ ထမင်းလုံးဝ မစားရဘူးဟု မိမိအနေဖြင့် မပြောလိုပါ။ မြန်မာလူမျိုးဖြစ်တော့ ထမင်းကတော့ စားချင်မှာပဲ။ သို့သော် စားသည့်အခါမှာ ချင့်ချိန်ပြီးစားပေးရန် လိုပါသည်။ ဥပမာ နေ့လယ်စာထမင်း ကို ထမင်းစားဇွန်း ၅-၆ ဇွန်းစား နိုင်ပါသည်။ စားသည့် နေရာမှာလည်း ဆန်ကို ရေငှဲ့ချက်ပါက ပိုကောင်းပါသည်။ ပေါ်ဆန်းမွှေးအစားဆန်လုံးညို ဘာစမာတီ တို့စားလည်းရပါသည်။ ဆန်လုံးညို ၊ ဘာစမာတီ တို့သည် အမျှင်ဓာတ်များသည့် အတွက် ကိုလက် စထရော ကျစေသည့်အပြင် ပေါ်ဆန်းမွှေးထက်စာပါက အဆာပိုခံပါသည်။
သို့သော် ကစီဓာတ်(carbohydrate) ပါဝင်သည့် ပမာဏကတော့ ပေါ်ဆန်းမွှေးနှင့် မကွာပါ။ ထို့ကြောင့် ထမင်းကို ၅-၆ ဇွန်းပဲ ထိန်းပြီးစားနိုင်ပြီ ဆိုပါက ပေါ်ဆန်းမွှေးဆန် အဖြူ စားလို့ရပါသည်။ ထိန်းပြီး မစားနိုင်ပါက ဘာစမာတီ တို့ ဆန်လုံးညိုတို့စားပေးပါ။ သူတို့က ၅-၆ ဇွန်း လောက်စားလျှင် ဗိုက်ပြည့်သွားတတ်ပါသည်။ သတိထားရမှာက ဘာဆန် ပဲစားစား များများစားရင် ဆီးချိုတက်မယ်ဆိုတာပါ။
(၂) အရွက်များများစားပါ
ဆီးချိုဝေဒနာရှင်တွေမှာ ထမင်းကို စားနေကျထက် လျှော့စားလိုက်ရတဲ့ အတွက် ဗိုက်မဝသည့် ပြဿနာ ဖြစ်တတ် ပါသည်။ ဒါကို ဖြေရှင်းပေးနိုင်မည့် အကောင်းဆုံးနှင့် အန္တရာယ်အကင်းဆုံး နည်းလမ်းက ပာင်းသီးပာင်းရွက်များများ စားပေးတာပါပဲ။ အမျှင်ဓာတ် ကြွယ်ဝသည့်အပြင် ဗီတာမင်၊ သတ္တုဓာတ် များစွာပါဝင်သည့်အတွက် ဆီးချို ဝေဒနာရှင် တော်တော်များများမှာကြုံတွေ့နေရသည့် ဗီတာမင်နှင့် သတ္တုဓာတ်ချို့တဲ့နေသည့် ပြဿနာကိုပါ ဖြေရှင်းပြီးသား ဖြစ်သွားပါသည်။
(၃) အမျှင်ဓာတ် ကြွယ်သည့် oatmeal လိုမျိုးကို နံနက်စာ အနေဖြင့် စားပေးပါ
အမျှင်ဓာတ်များသည့် အတွက် သွေးတွင်းကိုလက်စထရောကို ကျစေသည့်အတွက် ဆီးချိုထိန်းသည့်နေရာမှာ အထောက်အကူ ဖြစ်စေပါသည်။ ထို့အပြင် oatmeal စားခြင်းဖြင့် အလွယ်တကူ ဗိုက်ပြည့်လွယ်သည့်အတွက် စားသည့်ပမာဏ နည်းသွားပြီး သွေးတွင်းသကြားဓာတ် တက်နှုန်းကို ထိန်းပေးနိုင်ပါသည်။
(၅) အသားပမာဏ ပြည့်မီအောင်စားပါ
မိမိတို့ မြန်မာလူမျိုးများ၏ အဓိက ပြဿနာကတော့ အသားများများ စားတတ်သည့်အကျင့်မရှိတာပါပဲ။ အသားစားပေးခြင်းက အဆာပိုခံပါသည်။ အသားသိပ်မစားကြတော့ ဗိုက်မပြည့်ကြ၊ ဗိုက်မပြည့်တော့ ထမင်းပိုစားမိ ကြပြီး ဆီးချိုက လည်းထိန်းမရ ဖြစ်သွားပါသည်။ အနည်းဆုံး နေ့လယ်စာ နှင့် ညစာမှာ အသား ငါးကျပ်သားစီ စားပေးဖို့လိုပါသည်။ ကြက်ဥအကာလည်း အလျဉ်းသင့်လျှင် သင့်သလို စားပေးသင့်ပါသည်။
(၆) ပာင်းအနှစ်ကို တတ်နိုင်သမျှရှောင်ပါ
လုံးဝရှောင်နိုင်ရင်တော့ အကောင်းဆုံးပါ။ သို့သော် မြန်မာလူမျိုးဖြစ်နေတော့ မြန်မာပာင်းကတော့ စားချင်မှာပဲ ဆိုတော့ ချက်ကတည်းက ဆီလျှော့ချက်တာမျိုး၊ ထမင်းစားရင် အသားပဲ ရွေးခပ်စားတာမျိုး လုပ်ပေးပါ။ ခပ်လိုက်သည့် အသားတုံးမှာ ကပ်နေသော အနှစ်နည်းနည်းလေးဖြင့်သာ နယ်စားတတ်သည့် အကျင့်လုပ်ပါ။ ပာင်းအနှစ်ချည်း သပ်သပ် ခပ်စားတာမျိုး လုံးဝ မလုပ်သင့်ပါ။
(၇) အသီးစားနိုင်ပါသည်
ဆီးချိုဝေဒနာရှင်များတွင် အသီးလုံးဝ မစားရဘူးဆိုပြီး လွဲမှားနေတာတွေ တွေ့ရပါသည်။ တကယ်တော့ ဆီးချို ဝေဒနာရှင်များအနေဖြင့် အသီးစားနိုင်ပါသည်။ သို့သော် သတ်မှတ်ထားသည့် အသီးကို သတ်မှတ်ထားသည့်ပမာဏ စားပေးရန် လိုပါသည်။
ဥပမာ –
• ပန်းသီး အလုံးသေး တစ်လုံး၊
• လိမ္မော်သီး (ပျားလိမ္မော် မဟုတ်ပါ) တစ်လုံး၊
• မာလကာသီး တခြမ်း၊
• ငှက်ပျောသီး တဝက်၊
• နှင်းသီး သုံးလုံး၊
• ကြက်မောက်သီး ၄ လုံး၊
• မင်းဂွတ်သီး ၄ လုံး၊
• ကျွဲကောသီး နှစ်စိတ်၊
• ပန်းသစ်တော် တခြမ်း၊
• သင်္ဘောသီး ၄ တုံး၊
• စပျစ်သီး အသေး ၁၅ လုံး၊ အကြီး ၇-၈ လုံး စသဖြင့် စားနိုင်ပါသည်။
မစားသင့်သည့် အသီးတွေကတော့ နာနတ်သီး၊ ဒူးရင်းသီး၊ ပျားလိမ္မော် စတာတွေ မစားသင့်ပါ။ ယခုပြောထားသည့် စားလို့ရသည့် အသီးများနှင့် ပမာဏ အတိအကျကို နေ့လယ်စာနှင့် ညစာစားပြီး ၁ နာရီခွဲလောက် ကြာမှ စားပေး ရပါမည်။ ထမင်း စားစားပြီးချင်း အချိုတည်းတယ်ဆိုပြီး ချက်ချင်း အသီးစားလိုက်ပါက ဆီးချို ချက်ချင်း တက်သွား နိုင်ပါသည်။
(၈) ကလီစာရှောင်ပါ
ဝမ်းတွင်းကလီစာတွေ ဖြစ်သည့် ကြက်အသည်း၊ ဝက်အသည်း၊ ဝက်အူ၊ အမဲအူ၊ ဝက်သားတုတ်ထိုး စတာတွေ မှာ ကိုလက်စထရော အရမ်းများသည့်အတွက် ရှောင်ရှားသင့်ပါသည်။ တစ်နေ့ကို ကိုလက်စထရော ၂၀၀-၃၀၀ mg ပဲ စားလို့ရပါသည် ဥပမာ- ကလီစာ တစ်မျိုးဖြစ်သည့် ဝက်ဦးနှောက် ဆိုရင် ၆ကျပ်သားမှာ ကိုလက်စထရော ၁၅၀၀ ကျော်ခန့် ပါပါသည်။ ဒါမျိုးဆို အရမ်း များပါသည်။ သွေးတွင်းကိုလက်စထရော အရမ်းတက် လာစေပြီး ဆီးချိုပါ ထိန်းမရဖြစ်တတ်ပါသည်။
(၉) ကြက်ဥအနှစ် ကို တစ်နေ့ ၁ လုံး ထက်ပို မစားမိပါစေနှင့်
ကြက်ဥ အနှစ် ၁ လုံးမှာ ကိုလက်စထရော ၁၈၀ mg ပါဝင်သည့်အတွက် တစ်ရက်တစ်လုံး ထက်မပိုသင့်ပါ။ အကာ ကတော့ ၄-၅ လုံး ထိစားလို့ရပါသည်။
(၁၀) ဆား ကို တစ်နေ့ လက်ဖက်စားဇွန်း ၁ ဇွန်းထက်မပိုပါစေနှင့်
အကယ်၍ ငံပြာရည်သုံးသည် ဆိုပါက တစ်နေ့လုံးကို ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်းထက် မပိုသင့်ပါ။ ပဲငံပြာရည် အကြည် သုံးရင်တော့ ထမင်းစားဇွန်း ၃ ဇွန်းထက် မပိုသင့်ပါ။ ယခုပြောထားသည့် အမျိုးအစားများအနက် တစ်နေ့ကို တစ်မျိုးသာ သုံးရမှာဖြစ်ပါသည်။
(၁၁) ဆီကို တစ်နေ့ ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်းထက် မပိုသင့်ပါ
ယခုလိုပြောသဖြင့် ပာင်း အနှစ် ၂ ဇွန်း ထည့်စားနိုင်သည်ဟု မဆိုလိုပါ။ ယခုပြောထားသည့် နှစ်ဇွန်းပမာဏသည် အရွက်ကြော်နှင့် အသားချည်းခပ်သည့်နေရာမှာ ကပ်ပါလာမည့် ဆီပမာဏ နှင့် တူတူပါပဲ။