တန်ခူးလရာသီပန်းများနှင့် ကျန်းမာရေး

Posted_Date

Image

တန်ခူးလရာသီပန်းများနှင့် ကျန်းမာရေး

Body

၁၂ လရာသီပန်းများတွင် ကံ့ကော်ပန်း ကို တန်ခူးလရာသီပန်းအဖြစ် သတ်မှတ် ထားသည်။ မည်သို့ပင်ဆိုစေကာမူ သင်္ကြန် မိုးပြေးရွာသည်နှင့် ပိတောက်များ ဖူးပွင့် လာကြသည်။  ထို့ကြောင့်  သင်္ကြန်နှင့် ပိတောက်၊   ပိတောက်နှင့်  သင်္ကြန်က ခွဲမရပေ။    တန်ခူးလ   သင်္ကြန်ပွဲတော်နှင့် အတူ  ချစ်စရာကောင်းသော  ငုရွှေဝါပန်း များလည်း ပင်လုံးကျွတ်ပွင့်လန်းကြသည်။ ထို့ကြောင့် တန်ခူးလရောက်လျှင် ကံ့ကော်၊ ပိတောက်၊  ငုပန်းတို့သာမက  ပျဉ်းမပန်း တို့သည်လည်း       အလှချင်းဆိုင်လျက် အပြိုင်ပွင့်ကြသည်။

ထူးခြားသည်မှာ တန်ခူးလတွင်ပွင့်သောပန်းအားလုံး  ရွှေဝါရောင်ဖြစ်ကြသည့်အတွက်  ရွှေမြန်မာဟူသောအမည်နှင့်  လိုက်ဖက်လှပေသည်။  ပျဉ်းမပန်း ကလည်း  မဟာဆန်ဆန် မရန်းရောင်ဖြစ်သောကြောင့်    တစ်မျိုးချစ်စရာကောင်းနေသည်။    ဖော်ပြပါပန်းတစ်မျိုးစီသည် လူသားတို့ကျန်းမာရေးအတွက် တစ်ဖက် တစ်လမ်းမှ  ကောင်းကျိုးပြုနေကြောင်း ကို  သိသူအလွန်ရှားသည်။  ထို့ကြောင့် စာရေးသူက  တန်ခူးလရာသီတွင်   ဖူးပွင့်ကြသောပန်းများနှင့်   ၎င်းတို့၏ကျန်းမာရေးအာနိသင်များအကြောင်းကို ရေးသား ဖော်ပြလိုပါသည်။

ကံ့ကော်ပန်းနှင့် ကျန်းမာရေး

အဖြူရောင်ပွင့်ချပ်လေးပေါ်  ရွှေမှုန်ရောင်ဝတ်ဆံလေးများနှင့်   ကံ့ကော်ပန်းက နှစ်သက်စရာကောင်းသကဲ့သို့ ရနံ့သင်းသည့်အတွက်  အမျိုးသမီးတိုင်းနှစ်သက်ကြသည်။  ပန်းခြောက်သွားလျှင်လည်း ကံ့ကော်ဝတ်ဆံလေးများကို     သနပ်ခါး သွေးရာတွင် ထည့်သွေး၍ လိမ်းကြသည်။    ကံ့ကော်ဝတ်ဆံသနပ်ခါး ဝါကြင်ကြင်လေး က ညိုသူချောဖြူသူလှစေကာ ချွေးထွက် တိုင်းမွှေးစေသည်။ အပွင့်၊  ဝတ်ဆံ၊ အစေ့၊  အမြစ်၊  အခေါက်၊ အဆီအားလုံး ဆေးဖက် ဝင်သည်။       မြန်မာ့ဆေးကျမ်းများအလို အရ ကံ့ကော်သည် အစာကိုကြေစေသည်၊ 

သွေးဖောက်ပြန်ခြင်း၊   နှလုံးနာကျင်ခြင်း၊ အဆိပ်သင့်ခြင်း၊  ဆီးအိမ်နာကျင်ကိုက်ခဲခြင်း၊ ရောင်ရမ်းခြင်းတို့ကို ပျောက်ကင်း စေသည်ဟုဆိုထားသည်။ 

အပွင့်ကို   ထောပတ်၊  သကြားရောစပ် ၍     ကြိတ်ပြီးစားပါက   ခန္ဓာကိုယ်တွင်း အပူများခြင်း၊    ရေငတ်ခြင်းနှင့်    ဒူလာ သွေးကျရောဂါကို ပျောက်ကင်းစေသည်။ အဆိပ်သင့်ရောဂါများအတွက် ကံ့ကော် ပွင့်လတ်လတ်ဆတ်ဆတ်ကို    ဝါးစားရသကဲ့သို့ အစာအိမ်မကောင်းခြင်း၊ ဝမ်း လျှော၊ ဝမ်းပျက်ခြင်း၊ ဝမ်းကိုက်ခြင်း၊ ချွေးထွက်လွန်ခြင်း၊  ချောင်းဆိုး၊  သလိပ်များ ခြင်းတို့အတွက်   ကံ့ကော်ပွင့်ခြောက်ကို ပြုတ်စားရသည်။    ကံ့ကော်ဝတ်ဆံကို အဖျား၊ သွေးတိုးရောဂါ၊ အိပ်မပျော်ခြင်း၊ ဦးခေါင်းသို့သွေးဝင်သောအနာ၊  မီးယပ်သွေးလျှံသောအနာ၊ သည်းခြေဖောက်ပြန်သောရောဂါတို့ ကုသသည့် ဆေးဝါးဖော်စပ် ရာတွင်သုံးသည်။  သကြားနှင့်   ကံ့ကော် ဝတ်ဆံရောကြိတ်၍ ဆီဦးထောပတ်နှင့် တေပြီး စားသုံးပါက  ခြေပူခြေကွဲ၊  ဒူလာ သွေးကျရောဂါပျောက်စေသည်။ အရေပြားပေါ်တွင်ပေါက်သော အပူဖုများ၊ ယားနာများအတွက်ကိုလည်း  ကံ့ကော်ဝတ်ဆံကို သနပ်ခါးနှင့်ရောသွေး၍ လိမ်းပါက ပျောက်ကင်းစေသည်။ ကံ့ကော်အမြစ်နှင့်အခေါက်ကို အားဆေးအဖြစ်အသုံးပြုနိုင်သည်။ အစေ့မှရသောအဆီကို အဆစ်အမျက်ရောင်ရောဂါ၊  ဝဲ၊  ယားနာ  စသော ရောဂါများပျောက်ကင်းစေရန် လိမ်းဆေး အဖြစ် အသုံးပြုနိုင်သည်။

ပိတောက်ပန်းနှင့် ကျန်းမာရေး

ပိတောက်ပန်းကို မြင်လိုက်ရသည်နှင့် တဒင်္ဂအတွင်းမှာပင်   စိတ်ကြည်လင်မှုကို   ဖြစ်ပေါ်စေသည်။  လတ်ဆတ်သော ပိတောက်ပွင့်၏မွှေးမြမြရနံ့က    အာရုံခံအင်္ဂါအဖွဲ့အစည်းကို သဘာဝအလျောက် နှိုးဆွပေးသဖြင့်  လန်းဆန်းမှုကို ဖြစ်ပေါ်စေသည်။ပိတောက်ပန်းနွမ်းသွားချိန် စိမ်းရွှေရွှေအနံ့က အသက်ရှူလမ်းကြောင်း ကျန်းမာရေးကို   အထောက်အပံ့ဖြစ်စေသည်။ ဦးရေပြားဗောက်ထခြင်း၊ ကိုယ်ရေ ပြားယားယံခြင်းတို့အတွက်   ပိတောက် ရွက်ပြုတ်ရည်ဖြင့် ခေါင်းလျှော်၊ရေချိုးပေးပါကသက်သာပျောက်ကင်းစေသည်။ အပင်မှထွက်သောအစေးကို ပါးစပ်အတွင်း ဖြစ်သောရောဂါများပျောက်ကင်းစေရန် ရှေးလူကြီးများက အသုံးပြုကြသည်။  အမြစ်ကို တိုင်းရင်းဆေးဖော်စပ်ရာတွင် အသုံးပြုသည်။ ပိတောက်ပန်းက သလိပ် အားကြီးသောအနာ၊ဝမ်းသွားသောအနာ၊ လေတိုက်၍ နှလုံးဆို့တောင့်သော အနာ၊ ခပ်သိမ်းသောအဖျားနာတို့ကိုနိုင်၏ဟု မြန်မာ့ဆေးကျမ်းတွင် ဆိုထားသည်။

ငုရွှေဝါပန်းနှင့် ကျန်းမာရေး

ငုရွှေဝါပင်၏ ပဉ္စငါးပါး(အမြစ်၊ အခေါက်၊ အသီးအနှစ်၊ အပွင့်၊ အရွက်) စလုံး ဆေး ဖက်ဝင်သည်။ မြန်မာ့ဆေးကျမ်းများတွင် ငုနှစ်ဟုဖော်ပြလျှင် ငုအသီး၏အတွင်းမှ အနှစ်များကို ထည့်သွင်းဖော်စပ်ရသည်။ ဆေးအမည်တို့တွင် ဖွားဖက်ဟုဖော်ပြလျှင် အပွင့်ပွင့်သော  ငုကြီးပင်၏အခေါက်ကို ဆိုလိုခြင်းဖြစ်သည်။ မြန်မာ့ဆေးကျမ်းများ အလိုအရ အသီးသည် ချိုသက်သက်ဖြစ် ၏၊ လေး၏၊ ဝမ်းကိုစင်ကြယ်စေ၏။ အရွက် သည်  နူးညံ့စွာဝမ်းသက်စေ၏။  အပွင့် သည် အေး၏၊ ခါး၏၊ ဖန်၏။ အနှစ်သည် ချို၏၊ ဝမ်းသက်စေ၏၊ လေ၊ သည်းခြေကို နိုင်၏။ အသီးသည် နှုတ်မြိန်စေ၏၊ နူနာကို ပယ်တတ်၏၊ သလိပ်ကိုနိုင်၏ဟု ဖော်ပြထားသည်။

ပဉ္စငါးပါးစလုံးကို  ရေနှင့်သွေးလိမ်းပါက  ပွေး၊  ဝဲခြောက်နှင့်  သွေးဆိုးခြင်းကြောင့်ဖြစ်သော  အရေပြားရောဂါအမျိုး မျိုးတို့ကို ပျောက်ကင်းစေသည်။ ရေယုန် ကြီးနာအတွက် အရွက်ကို ကြိတ်၍ရသော အရည်ဖြင့်   လိမ်းကျံပေးနိုင်သည်။  အနာဆွေး၊    အနာပုပ်များအတွက်ကိုလည်း   အရွက်ကြိတ်ရည်လိမ်းပေးခြင်းဖြင့် အနာပြည်ပေါက်၊ အသားနုတက်၍ ပျောက်ကင်းစေသည်။ အဆစ်အမျက်ရောင်ရမ်းခြင်းအတွက် အရွက်ကိုပူအောင်လုပ်၍ ကျပ်ထုပ်ထိုးပါ။ နူနာနှင့် အရေပြားရောဂါများအတွက် အရွက်ကို ရှလကာရည်နှင့် ကျောက်ပျဉ်တွင်ကြိတ်ပြီး ထိုကြိတ်ရည် ကို အသားထဲစိမ့်ဝင်အောင် လိမ်းပေးပါက သက်သာစေသည်။ ဝမ်းချုပ်ပါက အရွက်နု သုံးလေးရွက်ကို   ရေဆေး၍   ထမင်းနှင့်စားပါ   သို့မဟုတ်  ဟင်းချိုချက်သောက်ပါ သို့မဟုတ်    မီးမြှိုက်၍စားပါ။ ငုပွင့်ကို ပြုတ်၍တို့စားပါက ဝမ်းပျော့ပျော့သွား စေသည်။ ငုပင်၏အသီးတောင့်ကို ခူးယူပြီး ယင်းအသီး‌တောင့်ထဲရှိ  အစေ့သုံးစေ့ကို ထုတ်၍ ညအိပ်ခါနီးဝါးစားပြီး ရေသောက် လိုက်ရုံဖြင့် နံနက်အိပ်ရာ ထချိန်တွင် ရှောရှောရှူရှူဝမ်းသက်စေသည်။  ဘေးထွက်ဆိုးကျိုးမရှိသောကြောင့်   သဘာဝ ဝမ်းနုတ်ဆေးသဖွယ် အားကိုးထိုက်သည်။  မန်ကျည်းမှည့်အနှစ်   နှစ်ပဲသားနှင့်  ငုနှစ် (ငုအသီး၏အတွင်းမှအနှစ်) နှစ်ပဲသားကို  ဆတူရော၍   ညဦးပိုင်းတွင်  ရေစိမ်ပြီး   ထိုအရည်ကို ညအိပ်ရာဝင် ရေစစ်သောက်ပေးပါက   နံနက်တွင်    ဝမ်းကောင်းစွာသက်ပြီး    ဝမ်းချုပ်ခြင်းကို    ပျောက်စေသည်။  

ကလေးများ  ဝမ်းဖောဝမ်းရောင်ခြင်း၊   လေထိုး၊   လေအောင့်ခြင်းအတွက် ငုနှစ် ကို    ကျောက်ပျဉ်တွင်    ပျစ်ပျစ်သွေး၍ ကလေး၏ချက်ပတ်လည်တွင်   လူးပေး ပါက    ပျောက်ကင်းစေသည်။    ကလေး၊ လူကြီး  ဆီးအောင့်၊   ဆီးချုပ်လျှင် ငုသီး အတွင်းမှအနှစ်ကိုခြစ်ယူပြီး ရေနှင့်ရောစပ်ကာ နေ့ဘက်တွင် ချက်ပတ်လည်၌ လိမ်း ပေးလျှင် သက်သာစေသည်။ အရွက်ကို    ရေသုံးခွက်တစ်ခွက်တင် ကျိုချက်သောက် ပါက ဆီးကျင်၊ ဆီးအောင့်၊ ဆီးချုပ်ခြင်း ကို        သက်သာပျောက်ကင်းစေသည်။ ကျောက်ကပ်မကောင်း၍ ဖောရောင်ခြင်း ကိုလည်း  သက်သာစေသည်။  (သို့သော် ရေခဲရေမသောက်ရ) ငုကြီးပင်အခေါက်ကို အမှုန့်ပြုပြီး အုန်းဆီနှင့်ရောစပ်ကာ အရေ ပြား(ပွေး၊ ဝဲ၊ ညှင်း) တွင်  နေ့စဉ်လိမ်းပေး ပါက    သက်သာစေသည်။     အမြစ်ကို နွားနို့နှစ်ကျပ်သားနှင့်ပြုတ်၍    နံနက်တိုင်း   ရေနွေးကြမ်းပန်းကန်လုံးတစ်လုံး ခန့်သောက်ပေးသော်      လေရောဂါကို သက်သာစေသည်။   အမြစ်ကိုတူးယူပြီး    နုပ်နုပ်စဉ်းကာ သုံးခွက်တစ်ခွက်တင်ပြုတ် ၍ သကြားနှင့် တစ်နေ့သုံးကြိမ် (နံနက်၊  နေ့လယ်၊  ည)   လူကြီး   အကြမ်းပန်းကန်တစ်လုံး၊  ကလေး  ဟင်းစားဇွန်းတစ်ဇွန်း သောက်သုံးပေးပါက   အသားဝါရောဂါသက်သာစေသည်။

ပျဉ်းမပင်နှင့် ကျန်းမာရေး

ပင်မြင့်ထက်၌ မရန်းရောင်ပွင့်ဖတ်များ ဖြင့် ဝေဝေဆာဆာဖူးပွင့်သော ပျဉ်းမပန်း လေးများကိုမြင်လျှင် တန်ခူးလရောက်ပြီ ဟု  မပြောဘဲနှင့်သိကြသည်။  ပျဉ်းမပန်း လေးများက    သင်္ကြန်အငွေ့အသက်ဟု လည်း  ဆိုနိုင်သည်။   ပျဉ်းမတစ်ပင်လုံး ဆေးဖက်ဝင်သည်။   အပင်အစိတ်အပိုင်း တစ်ခုချင်းစီ၏ ဆေးဖက်ဝင်ပုံကို ကျန်းမာ ရေးဗဟုသုတအနေဖြင့် သိရှိနိုင်ကြစေရန်  ရေးသားဖော်ပြလိုပါသည်။

အသီးထဲရှိ အစေ့ကို အမူးအမော်ပြေ စေရန်အတွက်လည်းကောင်း၊ HIV/ AIDS ရောဂါအတွက် လည်းကောင်း   အသုံးပြုသည်။  ထို့ပြင်   ထိုအသီးစေ့ကိုလှော်၍  အမှုန့်ပြုပြီးနောက်   ရလာသောအမှုန့်ကို     သွားနှင့်ခံတွင်းကျန်းမာရေးအတွက် အသုံးပြုသည်။    ပင်စည်၊   အခေါက်နှင့် အရွက်ကို ဝမ်းနုတ်ဆေးအဖြစ် အသုံးပြုကြသည်။   အမြစ်ကို    သွေးထွက်လွန် သောအနာအား  သွေးတိတ်စေရန်လည်းကောင်း၊ စိတ်ကြည်လင်တက်ကြွစေရန် လည်းကောင်း၊   အပူပြင်းဖျားနာပျောက် ဆေးအဖြစ်လည်းကောင်း အသုံးပြုသည်။ အရွက်ကို     အခြောက်လှန်းပြီး      ဆီးချိုရောဂါအတွက် အသုံးပြုသည်။  ကိုယ်တွင်းကိုယ်ပရောင်ရမ်းနာများ၊    နာကျင် ကိုက်ခဲခြင်း၊ အပူပြင်းဖျားနာခြင်း၊ ကင်ဆာ ရောဂါများ၊ အယ်လ်ဇိုင်းမား (ခေါ်) ဦးနှောက် ဇရာအကြိုရောဂါ၊ ဆီးချိုရောဂါ၊ အသည်း ပျက်စီးခြင်း၊ သွေးခဲသွေးပျစ်ခြင်းနှင့် ဗက်တီးရီးယားများအန္တရာယ် စသည့်ရောဂါ ဝေဒနာများကို  သက်သာပျောက်ကင်းစေ သည်။  အစာခြေစနစ်ကို  ကောင်းမွန်စေ သည်။

အဖြူရောင်ပန်းပွင့်သော ပျဉ်းမပင်၏ အမြစ်က      သားအိမ်ကင်ဆာအတွက်  အလွန်ဆေးစွမ်း ထက်မြက်သည်။  အမြစ်ကို  ဆန်ဆေးရည်နှင့်သွေး၍  စတီးဇွန်း တစ်ဇွန်းခန့်  တစ်နေ့သုံးကြိမ်သောက်ပါ။ ယင်းအမြစ်ကို       အရက်ဆီနှင့်ရော၍ ဝမ်းဗိုက်(သားအိမ်ရှိသောနေရာ)   တွင် လိမ်းပါ။  ပျဉ်းမပင်၏အဖူး၊  အပွင့်၊ အရွက် တို့တွင်   ဆေးဖက်ဝင်ဓာတုဓာတ်ပေါင်း တစ်မျိုးဖြစ်သော Corosolic အက်စစ်ပါရှိ သည့်အပြင်  ဗီတာမင်၊   သတ္တုဓာတ်နှင့်  ချေဖျက်လွယ်သော အမျှင်ဓာတ်များလည်း ပါရှိသည့်အတွက် ရောဂါကြီးခြောက်မျိုးကို သက်သာပျောက်ကင်းစေသည်။

ယင်းတို့မှာ (၁) Corosolic အက်စစ်က အင်ဆူလင်အဖြစ် အစွမ်းထက်မြက်ကာ ဆီးချိုပမာဏကို  သဘာဝနည်းအတိုင်း ထိန်းသိမ်းပေးနိုင်သည်။ (၂) Corosolic အက်စစ်က သွေးဖိအားကျဆင်းစေသဖြင့် သွေးတိုးရောဂါကျစေသည်။ (၃) Corosolic အက်စစ်က   ခန္ဓာကိုယ်ထဲရှိ   မကောင်းသော LDL ကိုလက်စထရောကို လျှော့ချပေးသည့်အပြင်  သွေးလွှတ်ကြောနံရံများ ပိတ်ဆို့မှုကို ရှင်းလင်းပေးနိုင်သည်။ ထိုဇီဝဖြစ်စဉ်များကနှလုံးကိုကျန်းမာစေကာ နှလုံးရောဂါဖြစ်ခြင်းမှ ကာကွယ် ပေးသည်။  (၄)  Corosolic  အက်စစ်က အစာစားချင်စိတ်ကို    ထိန်းချုပ်ပေးသည့်အတွက် ကိုယ်အလေးချိန်လျှော့ချရာတွင် အသုံးဝင်သည်။ ခန္ဓာကိုယ်ဝဖြိုးခြင်းမဖြစ်စေဘဲ   ကိုယ်အလေးချိန်ထိန်းလိုသူများအတွက် ကောင်းကျိုးပြုသည်။ (၅) Coro-solic  အက်စစ်က ကျောက်ကပ်ကိုအား ဖြည့်ပေးကာ  ဆီးရွှင်စေသည့်အတွက် ဆီးချုပ်၊ ဆီးအောင့်ရောဂါရှိသူများ ကျန်းမာစေသည်။ ထို့ပြင် ကျောက်ကပ် ကျောက်တည်ခြင်းနှင့် အမျိုးသားများတွင် ဖြစ်တတ်သော ဆီးကျိတ်   (သုတ်ရည်ဂလင်း) နှင့်ပတ်သက်သည့်ဝေဒနာများကိုပါ သက်သာစေသည်။(၆) အရွက်တွင်ပါဝင်သည့်  Corosolic  အက်စစ်သည်  သားအိမ်ခေါင်းနှင့်ဆိုင်သော  ကင်ဆာရောဂါများ၊ သွေးကင်ဆာ၊ ရင်သားကင်ဆာနှင့် အသည်းကင်ဆာတို့ကို ထိန်းချုပ်ပေးနိုင်သည်။

သတိပြုရန်။

(က) ထူးခြားသည့် ဘေးထွက်ဆိုးကျိုး မရှိသော်လည်း   စိတ်ချလုံခြုံမှုရှိစေရန်အတွက် ကိုယ်ဝန်ဆောင်များနှင့် နို့တိုက်မိခင်များသောက်သုံးခြင်းကို ရှောင်ကြဉ်ပါ။

(ခ) ဆီးချိုရောဂါရှိသူများ သောက်သုံးလိုပါက ဆရာဝန်နှင့်ဦးစွာတိုင်ပင်ပါ။ သောက်သုံးနေစဉ်တွင်လည်း သွေးတွင်း သကြားဓာတ်ပမာဏကို အမြဲစစ်ဆေးရန် လိုအပ်သည်။

(ဂ) သွေးဖိအားနည်းသူများ(သွေးပေါင် ချိန်ကျသူများ) သောက်သုံးရန် လုံးဝမသင့်ပါ။

(ဃ) ခွဲစိတ်မှုပြုလုပ်ရန် အစီအစဉ်ရှိပါ က မခွဲစိတ်မီ ရက်သတ္တနှစ်ပတ်အလိုတွင်  သောက်သုံးခြင်းကို ရပ်တန့်ထားပါ။